table4IMG_1144

Un apartament in centrul Bucurestiului. O pisica alba, pufoasa, rasfatata si ascultatoare. Ani de relatie urmati de o casatorie si copil. El (aspirant) scriitor, ea, ce vreti voi. Imaginea perfectiunii din societatea actuala, daca stai sa te uiti la aparente. Pana intr-o zi cand el, de cealalta parte a usii de apartamant, de pe un hol gol, plin de ecou ii spune: “Deschide usa sau sun la politie!”

Profesia ei este “ce vreti voi” nu pentru ca nu conteaza, ci pentru ca perspectivele trebuie sa le luam pe rand. Iar a lui este urlata pe stradutele cartierului, intr-un telefon, ca femeile sunt ipocrite, perfide, intolerante, nerationale si neintelegatoare.

Generalizarea ma face sa cred ca nu poate, nu vrea sa o raneasca direct pe ea, asa ca ataca tot universul feminin prin problema lui.

Numarul de cuvinte pe care le foloseste ma face sa cred ca simte nevoia de comunicare, simte nevoia sa se exprime, ca acasa se simte neinteles si ca a suportat destule pana acum.

Categoria de cuvinte pe care le foloseste ma face sa cred ca un dram de respect in primul rand fata de el exista, ca este citit, poate inteligent, ca da importanta si valoare cuvintelor – de unde si ideea ca ar fi scriitor sau aspirant.

Nerabdarea cu care se povesteste celui care este dispus sa il asculte ma face sa cred ca a ajuns la una din limitele lui de rezistenta, ca ii este greu, crede ca este indreptatit, ca pana acum a vazut-o numai pe ea cu nevoile ei, dar el s-a simtit nevazut. Parca a ajuns intr-un punct in care s-a golit de puteri si incepe sa isi ceara drepturile.

Nu reprezinta imaginea pampalaului nedescurcaret care iti face tot ce iti place, mai degraba il vad ca pe un om cu pasiuni proprii, prins in inertia vietii, care s-a implicat si acolo unde nu ii era treaba ca “sa fie bine”, pana s-a pierdut pe el.

Urletul acela din strada este ca un tampon, asa cum la altii este alcoolul, nu te rezolva, dar te anesteziaza cata vreme esti in el iti da putere sa continui in acelasi ritm de pana acum.

Dar degeaba, pentru ca urletul:

  • nu ajunge la ea, nici la tine;
  • nu iti arata cum stau lucrurile, ci iti da dreptate tie;
  • nu te linisteste, iti augmenteaza starea oarba in care esti deja;

Poti vedea unde se duc cuvintele pe care le spui cand nu te asculta cine trebuie?

Sunt ca niste litere pe tastatura pe care daca nu le atingi, nu iti raspund.

Vorbeste cu tine, apoi vorbeste cu ea.

Perspectiva ei intr-un alt episod.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *